Κήπος - Αίθριο

Δακτυλίτιδα ένα υπέροχο διακοσμητικό και πολύχρωμο φυτό για την γλάστρα τα παρτέρια και τον κήπο σας

March 14th, 2022 No Comments

Δακτυλίτιδα ένα υπέροχο διακοσμητικό και πολύχρωμο φυτό για την γλάστρα τα παρτέρια και τον κήπο σας

Η Δακτυλίτιδα ( Digitalis purpurea), μοβ δακτυλίτιδα, foxglove ή lady’s glove είναι ένα είδος ανθοφόρου φυτού της οικογένειας Plantaginaceae, ενδημικό και πολύ διαδεδομένο στο μεγαλύτερο μέρος της εύκρατης Ευρώπης. Εγκλιματισμένο επίσης σε αρκετές εύκρατες περιοχές και σε μέρη της βόρειας Αμερικής. Το φυτό είναι γνωστό ως η αρχική πηγή της διγοξίνης, ένα φάρμακο για την καρδιά.

Η Δακτυλίτιδα είναι ένα ποώδες διετές ή βραχύβιο πολυετές φυτό. Τα φύλλα είναι απλά, με σπειροειδή διάταξη, 10-35 εκ. μήκος και 5-12 εκ. πλάτος, και καλύπτονται με γκρι-λευκό χνούδι. Το φύλλωμα σχηματίζει σφιχτό ρόδακα στο επίπεδο του εδάφους κατά το πρώτο έτος.

Το ανθοφόρο στέλεχος αναπτύσσεται το δεύτερο έτος, συνήθως 1-2 μ. ψηλό, μερικές φορές και περισσότερο. Τα λουλούδια είναι διατεταγμένα σε μια επιδεικτική, τερματική, επιμήκη συστάδα, και κάθε λουλούδι είναι σωληνωτό και κρεμαστό. Τα λουλούδια είναι συνήθως μοβ, αλλά σε μερικά φυτά, ειδικά αυτά που καλλιεργούνται, μπορεί να είναι ροζ, τριανταφυλλί, κίτρινο ή λευκό. Το εσωτερικό τού σωλήνα των λουλουδιών είναι έντονα διάστικτο. Η περίοδος άνθισης είναι νωρίς το καλοκαίρι, μερικές φορές με πρόσθετους μίσχους λουλουδιών, που αναπτύσσονται αργότερα στη σεζόν. Το φυτό δέχεται συχνές επισκέψεις από μέλισσες, οι οποίες σκαρφαλώνουν μέσα στο σωλήνα των λουλουδιών για να δρέψουν το νέκταρ.

Λομπέλια: Ένα Καταπληκτικό Λουλούδι Για Γλάστρα Και Κήπο

 

Συμβουλές για το χώμα: Η Δακτυλίτιδα χρειάζεται πλούσια και βαθιά εδάφη με Ph 5,5 – 7 και καλά αποστραγγιζόμενα. Είναι φυτό που δεν αντέχει σε παραθαλάσσιες περιοχές.

Ρυθμός ανάπτυξης: Εμφανίζει σχετικά γρήγορο ρυθμό ανάπτυξης.

Φως: Αναπτύσσεται πολύ καλά σε δροσερές θέσεις και λιγότερο σε ηλιόλουστες

Θερμοκρασία: Η Δακτυλίτιδα δεν αγαπά τις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού και τον πολύ άνεμο και σε αυτές τις συνθήκες μειώνει την ανθική του απόδοση. Είναι πολύ ανθεκτικό σε χαμηλές θερμοκρασίες. (-15 έως 35 βαθμούς Κελσίου).

Ο καρπός είναι μια κάψουλα που σκίζει και ανοίγει κατά την ωρίμανση για να απελευθερώσει τους πολυάριθμους μικροσκοπικούς σπόρους, διαμέτρου 0.1-0.2 χιλιοστών.

Πότισμα: Είναι φυτό που θέλει την υγρασία αλλά και την πολύ καλή αποστράγγιση. Καταστρέφεται σε εδάφη που κρατούν και έχουν μόνιμη υγρασία. Το φυτό χρειάζεται κανονικό πότισμα σε τακτά χρονικά διαστήματα. Ιδανικό πότισμα είναι με σταγόνες, όταν έχει ξεραθεί το χώμα κοντά στις ρίζες, συνήθως δύο φορές την εβδομάδα την άνοιξη και πιο συχνά το καλοκαίρι.

Αλστρομέρια Ή Κρίνος Των Ίνκας – Ένα Εντυπωσιακό Φυτό Για Την Γλάστρα Και Τον Κήπο Σας

 

Λίπασμα: Είναι από τα καλλωπιστικά φυτά που έχουν αρκετές απαιτήσεις σε λίπασμα. Χρειάζεται ειδικό λίπασμα για ανθοφόρα (2 φορές άνοιξη και καλοκαίρι). Επίσης προσθέτουμε συχνά απλό κόμποστ ή καλύτερα κόμποστ γαιοσκωλήκων όταν το φυτεύουμε, αλλά και μετά.

Η πιο συχνή χρήση του όπως και του δελφίνιου, είναι η κάλυψη των ενδιάμεσων κενών με τις εντυπωσιακές ταξιανθίες του, σε φυτικούς φράκτες σε κήπους και παρτέρια.

Το φυτό είναι δημοφιλές θεματικό αντικείμενο στους κήπους, καθώς έχουν αναπτυχθεί πολλές νέες ποικιλίες και σε διάφορα χρώματα από το λευκό μέχρι το ροζ και το μοβ, όπως το «Dalmatian Purple». Οι καλλιεργούμενες ποικιλίες συχνά εμφανίζουν λουλούδια γύρω από τον κεντρικό πίδακα, σε αντίθεση με την άγρια μορφή, όπου τα λουλούδια εμφανίζονται μόνο στη μία πλευρά. Η Δακτυλίτιδα αναπτύσσεται εύκολα σε γλάστρες την άνοιξη από σπόρους ή έτοιμα φυτά.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Πηγή κειμένου: valentine.gr
Πηγή εικόνων: Pinterest

Αν σας άρεσε αυτό το άρθρο....μοιραστείτε το

About the author

Φτιάξτε και φυτέψτε μόνοι σας γλάστρες λουλουδιών από κορμούς δέντρων – πρωτότυπες DIY ιδέες για ρουστίκ διακόσμηση στον κήπο

No Comments

Γιασεμί στην αυλή και τον κήπο: 33 ιδέες έμπνευσης για απόλυτα αρωματική και όμορφη διακόσμηση

No Comments

Μαύρα λουλούδια και φυτά που θα κάνουν τον κήπο σας το πιο μυστηριώδες μέρος

No Comments

Πώς να σχεδιάσετε ένα όμορφο μίνι παρτέρι: 35 νέες ιδέες έμπνευσης

No Comments

Εσκαλόνια ένας πανέμορφος διακοσμητικός θάμνος για την αυλή και τον κήπο σας

No Comments

26 Άνετες και μοντέρνες βεράντες και αυλές σε χωριάτικο στυλ

No Comments

Your email address will not be published.