Κήπος - Αίθριο

Αλστρομέρια ή κρίνος των Ίνκας – ένα εντυπωσιακό φυτό για την γλάστρα και τον κήπο σας

December 15th, 2021 1 Comment

Αλστρομέρια ή κρίνος των Ίνκας – ένα εντυπωσιακό φυτό για την γλάστρα και τον κήπο σας

Η αλστρομέρια (Alstroemeria sp. Alstroemeriaceae) είναι ένα πανέμορφο πολυετές, ποώδες φυτό. Κατατάσσεται στα βολβώδη – ριζωματώδη. Υπάρχουν εκατοντάδες υβρίδια. Έχει καταγωγή από όλη σχεδόν τη Λατινική Αμερική (γι’ αυτό και αναφέρεται και ως ο κρίνος των Ίνκας) και πιο ειδικά από το Περού, τη Χιλή και τη Βραζιλία.

Βοτανική ταξινόμηση: Το γένος Alstroemeria περιλαμβάνει τουλάχιστον διακόσια είδη φυτών και ανήκει στην οικογένεια Alstroemeriaceae. Τα κυριότερα είδη είναι: Alstroemeria angustifolia – Alstroemeria aurea – Alstroemeria leporina– με πάρα πολλά χρώματα άνθους στο κάθε είδος. Στην Ευρώπη – Ολλανδία, Βέλγιο έχουν δημιουργηθεί επί πλέον υβρίδια για χρήση ως δρεπτών ανθέων.

Καταγωγή: Έχει καταγωγή από τη Λατινική Αμερική και πιο ειδικά από το Περού, τη Χιλή και τη Βραζιλία.

Κοινά ονόματα: κρίνος των Ίνκας

Τοξικότητα: Δεν είναι βρώσιμη, όμως δεν έχει αναφερθεί τοξικότητα.

Πώς Να Φροντίσετε Σωστά Τη Μπιγκόνια Σας Έτσι Ώστε Να Ανθίζει Όλο Το Χρόνο

Βοτανικά χαρακτηριστικά της αλστρομέριας

Ύψος – Ανάπτυξη φυτού: Είναι φυτό με ημισφαιρικό σχήμα, που μπορεί στις υψηλές ποικιλίες το ύψος να φτάνει ως και το ενάμιση μέτρο, ενώ στις ποικιλίες που φυτεύονται στον κήπο το ύψος είναι από 60-100cm.

Φύλλα: Τα φύλλα είναι αρκετά μεγάλα 15-20cm λογχοειδή με έντονες νευρώσεις στο κέντρο, εκφύονται αντίθετα και είναι λαμπερά πράσινα ή γκριζοπράσινα.

Άνθη: Τα άνθη της αλστρομέριας δεν έχουν άρωμα, φύονται στο τέλος του μίσχου μόνα τους ή κατά ομάδες τριών ή και τεσσάρων, σχηματίζοντας πολύχρωμη ομπρέλα. Έχουν έξη πέταλα και έξη μεγάλους στήμονες που σε πολλά είδη εξέχουν από τα πέταλα. Σπάνια είναι μονόχρωμα, συνήθως είναι δίχρωμα ή και πολύχρωμα, σε πολλές αποχρώσεις του λευκού – πράσινου – κίτρινου – κόκκινου – πορτοκαλί- μωβ.

Περίοδος ανθοφορίας: Η αλστρομέρια στον κήπο ανθίζει συνήθως από Μάιο – Ιούλιο, διακόπτει τις πολύ ζεστές καλοκαιρινές περιόδους και μπορεί να ξανανθίσει τον Σεπτέμβριο με μικρότερα άνθη.

Ρίζες: Είναι βολβός που δημιουργεί πλούσιο, σαρκώδες ριζικό σύστημα το οποίο αναπτύσσεται κυρίως πλευρικά και όχι κατά βάθος, σχηματίζοντας πολλά βολβίδια.

Κατάλληλες συνθήκες για σωστή ανάπτυξης της αλστρομέριας

Συμβουλές για το χώμα – Φύτευση: Αναπτύσσεται σε πλούσιο υγρό και ελαφρύ έδαφος, πολύ καλά αποστραγγιζόμενο. Δεν αγαπά τα ασβεστώδη εδάφη. Αν φυτεύουμε αλστρομέρια σε πλατιά γλάστρα, φροντίζουμε να προσθέτουμε ελαφρόπετρα στη βάση, για καλή αποστράγγιση. Οι βολβοί φυτεύονται στις αρχές της άνοιξης και όταν η θερμοκρασία είναι πάνω από 18 βαθμούς Κελσίου (Μάρτιο – Απρίλιο) σε βάθος 15cm περίπου.

Ρυθμός ανάπτυξης: Εμφανίζει αρκετά γρήγορο ρυθμό ανάπτυξης.

Φως: Η αλστρομέρια αναπτύσσεται πολύ καλά σε ηλιόλουστες θέσεις και σε ημισκιά, όχι όμως στον έντονο μεσημεριανό ήλιο.

Θερμοκρασία: Αντέχει σε καλοκαιρινές θερμοκρασίες μέχρι 35 βαθμούς Κελσίου, χρειάζεται προστασία από καύσωνες. Ο βολβός αντέχει σε θερμοκρασία εδάφους έως 3 βαθμούς κελσίου. Το χειμώνα για να διατηρήσουμε την απαιτούμενη θερμοκρασία εδάφους μπορούμε να τοποθετήσουμε γύρω από τις ρίζες, αποξηραμένο φλοιό πεύκου ή κοκοφοίνικα.

Φροντίδες που χρειάζεται η αλστρομέρια

Πότισμα: Είναι φυτό που θέλει συνεχώς υγρασία αλλά και καλή αποστράγγιση. Κανονικό πότισμα την άνοιξη (δύο φορές την εβδομάδα) και πιο συχνό το καλοκαίρι (μέρα παρά μέρα).

Λίπασμα: Η αλστρομέρια είναι φυτό με αρκετές απαιτήσεις σε λίπασμα. Χρειάζεται ειδικό υδατοδιαλυτό λίπασμα για ανθοφόρα και καρποφόρα φυτά (κάθε 15 μέρες την άνοιξη και το καλοκαίρι) Διακόπτουμε τη λίπανση από τα μέσα Ιουλίου και τον Αύγουστο λόγω ψηλών θερμοκρασιών και την επαναφέρουμε Σεπτέμβριο και Οκτώβριο. Διακόπτουμε επίσης την περίοδο του χειμώνα. Επίσης προσθέτουμε κόμποστ, όταν φυτεύουμε τους βολβούς.

Ασθένειες και έντομα: Είναι πολύ ανθεκτικό φυτό που προσελκύει έντομα, πεταλούδες και μέλισσες. Πολύ σπάνια μπορεί να προσβληθεί από αφίδες ή τετράνυχο.

Μη Με Λησμονείς Ή Μυοσωτίς – Ένα Καταπληκτικό Μπλε Πολυετές Φυτό Για Τον Κήπο Σας

Κλάδεμα και περιποίηση της αλστρομέριας

Όπως όλα τα βολβώδη – ριζωματώδη φυτά, η αλστρομέρια δεν χρειάζεται κλάδεμα. Θέλει αφαίρεση των ξερών η σάπιων φύλλων και όταν ανθίσει ο βλαστός κόβεται για να στολίσει το ανθοδοχείο ή να χρησιμοποιηθεί σε συνθέσεις με άλλα άνθη.

Πως γίνεται ο πολλαπλασιασμός στην αλστρομέρια

Ο πλέον συνήθης τρόπος πολλαπλασιασμού της αλστρομέριας είναι με βολβούς. Όταν αφαιρεθεί το ρίζωμα μετά από δύο τρία χρόνια, διαχωρίζονται οι πολυάριθμοι βολβοί (πάνω από 40), που αργότερα θα προσφέρουν νέα φυτά. Πολλαπλασιάζεται ακόμη και με σπόρους, αλλά με αργή ανάπτυξη νέων φυτών. Το φθινόπωρο μπορεί να πολλαπλασιαστεί και με μοσχεύματα.

Η αλστρομέρια στον κήπο και στη διακόσμηση

Η αλστρομέρια μπορεί να φυτευτεί σε μεγάλες, πλατιές ή τετράγωνες γλάστρες λόγω της πλάγιας ανάπτυξης των ριζών, καθώς και στον κήπο. Τα άνθη της στολίζουν ανθοδοχεία και χρησιμεύουν στην ανθοδετική τέχνη. Στον κήπο τοποθετείται (μόνη της ή πολλά μαζί) σε ανθώνες, σε σειρά, σε φράκτες ή σε ομάδες φυτών.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Πηγή κειμένου: gardenguide
Πηγή εικόνων: Pinterest

Αν σας άρεσε αυτό το άρθρο....μοιραστείτε το

About the author

Κλεόμη, ένα ιδιαίτερο φυτό, με αέρινη εμφάνιση και πρωτότυπες ταξιανθίες, ιδανικό για την αυλή και τον κήπο σας

No Comments

Σαξιφράγκα: το χαμηλό, διακοσμητικό φυτό με τη διακριτική ρομαντική όψη για βραχόκηπους και σκιερά σημεία

No Comments

40 Ρουστίκ – χωριάτικες ιδέες διακόσμησης αυλής και κήπου που θα λατρέψετε

No Comments

Πυξάρι ή Πυξός, ένας ανθεκτικός και εύκολος στη διαμόρφωση θάμνος για παρτέρια και γλάστρες

No Comments

38 Ιδέες για κιόσκια και πέργκολες σε σκανδιναβικό στυλ

No Comments

22 Πανέμορφες ιδέες για υπαίθρια καλοκαιρινά σαλονάκια

No Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *