Κήπος - Αίθριο

Λομπέλια: Ένα καταπληκτικό λουλούδι για γλάστρα και κήπο

February 24th, 2022 No Comments

Λομπέλια: Ένα καταπληκτικό λουλούδι για γλάστρα και κήπο

Ετήσιο φυτό με πλούσια ανθοφορία,και εντυπωσιακά μπλε άνθη.Το άγριο φυτό απλώνεται αραιά, ακανόνιστα και φτάνει σε ύψος τα 15 εκατοστά περίπου.Προτείνεται σε κρεμαστή γλάστρα , που θα αναδείξει το μπαλκόνι σας και με την πυκνή ανθοφορία του καθώς και για εδαφοκάλυψης στα παρτέρια του κήπου σας.
Η λομπέλια χρησιμοποιείται ως ισχυρό αντισπασμωδικό για τις διαταραχές του αναπνευστικού και μυϊκού συστήματος. Επίσης χρησιμοποιείται ως αποχρεμπτικό, εφιδρωτικό και για να προκαλέσει εμετό. Πολλές φορές η λομπέλια χρησιμοποιείται από τους βότανο θεραπευτές για την αντιμετώπιση του στερητικού συνδρόμου από το σταμάτημα του καπνίσματος. Η γαλάζια λομπέλια είναι γνωστή στην ομοιοπαθητική για τη διάρροια.

Κατάλληλες συνθήκες για σωστή ανάπτυξη της λοβέλιας

Σπορά: Η σπορά της λοβέλιας γίνεται μέχρι από αρχές μέχρι τέλος Μαρτίου και σε τέσσερις περίπου εβδομάδες έχει αναπτυχθεί η βλάστηση, αναλόγως και των θερμοκρασιών. Τα σπόρια φυτεύονται απευθείας στο έδαφος και στο χώρο ανάπτυξης των φυτών, πολύ κοντά το ένα με το άλλο, με την προσθήκη κόμποστ και με θερμοκρασία ατμόσφαιρας περίπου 15-20 βαθμών Κελσίου.

Πάντα ανθισμένη μπιγκόνια σε γλάστρες και παρτέρια – 33 εμπνευσμένες ιδέες

 

Ανθοφορία: Ανθοφορεί συνεχώς από τέλος Μαρτίου μέχρι και Μάιο μέχρι ακόμη και Ιούνιο, εκεί που οι θερμοκρασίες είναι ακόμη χαμηλές.

Κατάλληλο χώμα: Το φυτό φύεται σε πλούσια και υγρά εδάφη καλά αποστραγγιζόμενα pH 6 έως 7,5. Όταν φυτεύεται σε γλάστρες, κήπους και πάρκα καλό είναι να προσθέτουμε στο λάκκο φύτευσης κόμποστ, για γρήγορη ανάπτυξη.

Ρυθμός ανάπτυξης: Εμφανίζει γρήγορο ρυθμό ανάπτυξης καλύπτοντας το χώρο που έχει επιλεγεί σε λιγότερο από ένα μήνα μετά τη σπορά .

Φως: Αναπτύσσεται πολύ καλά την άνοιξη σε ηλιόλουστα σημεία, ενώ το καλοκαίρι αγαπά τα δροσερά – σκιερά ελαφρώς ημισκιασμένα εδάφη.

Θερμοκρασία: Αντέχει σε μέτριες θερμοκρασίες του καλοκαιριού ενώ οι πολυετείς ποικιλίες έχουν πολύ καλή αντοχή σε χαμηλές (-10 έως 32 βαθμούς Κελσίου)

Αγάπανθος: Πληροφορίες φροντίδας και συμβουλές για την καλλιέργεια του στη γλάστρα ή τον κήπο σας

 

Φροντίδες για την λοβέλια

Πότισμα: Το φυτό χρειάζεται υγρό και καλά αποστραγγιζόμενο έδαφος με (δύο με τρία ποτίσματα την εβδομάδα τακτικά ποτίσματα με σταγόνες κατά την άνοιξη και σχεδόν κάθε μέρα το καλοκαίρι).

Το νερό πρέπει να αποστραγγίζεται πολύ καλά γιατί σε αντίθετη περίπτωση προκαλείται σάπισμα των ριζών. Η λοβέλια γενικώς είναι φυτό που δεν αντέχει στην ξηρασία και ξεραίνεται.

Λίπασμα: Θέλει ανά δεκαπέντε μέρες οργανικό λίπασμα για ανθοφόρα καθώς και προσθήκη compost.

Πως πολλαπλασιάζεται η λοβέλια

Στη λοβέλια ο πολλαπλασιασμός γίνεται με σπόρους. Όταν φυτεύουμε στο έδαφος τοποθετούμε τους σπόρους σε απόσταση 10 πόντους τον ένα με τον άλλο. Στη γλάστρα 5- 8 σπόροι είναι αρκετοί για να καλύψουν μέχρι και πενήντα πόντους διάμετρο. Έτοιμα μικρόφυτα κυκλοφορούν και στα φυτώρια από τις αρχές της άνοιξης.

Ασθένειες και έντομα: Η λοβέλια είναι πολύ επιρρεπής στις μυκητολογικές ασθένειες. Όταν γίνεται σπορά σε σπορείο, οι όποιες μυκητολογικές ασθένειες αντιμετωπίζεται με ανάλογα σκευάσματα από τους επαγγελματίες. Στον κήπο όμως που οι ψεκασμοί είναι ανεπιθύμητοι, πρέπει να εξασφαλίζονται πάντα οι κατάλληλες συνθήκες υγρασίας και αποστράγγισης του εδάφους, ώστε να μην αρρωστήσουν τα φυτά μας.

Αρμέρια, ένα λουλούδι γεμάτο χρώματα για τον κήπο σας που θα λατρέψετε

 

Η λοβέλια στον κήπο, σε βεράντες και βραχόκηπους

Μαζί με άλλα δημοφιλή φυτά η λοβέλια φυτεύεται στην πρώτη σειρά του ανθώνα και δημιουργεί εντυπωσιακό τελείωμα, με τα πλούσια άνθη της.

Διακοσμητική αξία φυτού: Είναι ιδιαίτερα όμορφο φυτό ανάμεσα στις πέτρες του βραχόκηπου, σε μπορντούρες και παρτέρια. Μόνη της, φυτεύεται σε πήλινες γλάστρες (πιατέλες) ή σε ζαρντινιέρες χρησιμοποιώντας απαραίτητα περλίτη για καλή αποστράγγιση και διακοσμεί βεράντες, ιδιωτικούς κήπους και πάρκα.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Αν σας άρεσε αυτό το άρθρο....μοιραστείτε το

About the author

Κλεόμη, ένα ιδιαίτερο φυτό, με αέρινη εμφάνιση και πρωτότυπες ταξιανθίες, ιδανικό για την αυλή και τον κήπο σας

No Comments

Σαξιφράγκα: το χαμηλό, διακοσμητικό φυτό με τη διακριτική ρομαντική όψη για βραχόκηπους και σκιερά σημεία

No Comments

40 Ρουστίκ – χωριάτικες ιδέες διακόσμησης αυλής και κήπου που θα λατρέψετε

No Comments

Πυξάρι ή Πυξός, ένας ανθεκτικός και εύκολος στη διαμόρφωση θάμνος για παρτέρια και γλάστρες

No Comments

38 Ιδέες για κιόσκια και πέργκολες σε σκανδιναβικό στυλ

No Comments

22 Πανέμορφες ιδέες για υπαίθρια καλοκαιρινά σαλονάκια

No Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *