Κήπος - Αίθριο

Λάπαθο ή Λάπατο ή Οξαλίδα: Το θαυματουργό αγριόχορτο – Οδηγός Καλλιέργειας και Θεραπευτικές Ιδιότητες

January 8th, 2024 No Comments

Λάπαθο ή Λάπατο ή Οξαλίδα: Το θαυματουργό αγριόχορτο – Οδηγός Καλλιέργειας και Θεραπευτικές Ιδιότητες

Το λάπαθο είναι ένα πολυετές φυτό που φτάνει σε ύψος περίπου το 1 μέτρο. Τα φύλλα του είναι μεγάλα και χρησιμοποιούνται σε σαλάτες ή μαγειρευτά , όπως και τα φύλλα από το σπανάκι.

Καλλιεργείστε τα λαχανικά και φυτά σας σε υπερυψωμένα DIY παρτέρια κήπου που θα κάνετε μόνοι σας

 

Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε κερκετίνη βοηθά στην πρόληψη καρδιαγγειακών νοσημάτων. Πρόκειται για εδώδιμο λαχανικό και χρησιμοποιείται πολύ στην ελληνική κουζίνα, κυρίως στις χορτόπιτες, και έχει ελαφριά πικρή γεύση.

Τα λαπαθα είναι μια νόστιμη φυλλώδης καλλιέργεια που μπορούν να αναπτυχθούν στον κήπο μας στις αρχές της άνοιξης κια να παρέχει θρεπτικά συστατικά στο τραπέζι μας. είναι πολυετές φυτό και υγρόφιλλο.
Κατά το πρώτο έτος σχηματιζει μονο φύλλο, το άλλο έτος – στέλεχος και σπορο . ευδοκιμει σε πλούσιο μαύρο χώμα με ένα ουδέτερο ph ή ελαφρώς όξινο.

Καλλιέργεια του Λάπαθου

Σπορά το Μάρτιο και τον Απρίλιο, σε μια επίπεδη επιφάνεια , δημιουργώντας ευνοϊκότερες συνθήκες για το πότισμα και να διατηρήσει την υγρασία του εδάφους. Σπέρνονται σε σειρές 40-45 εκ. αποσταση και οι σπόροι θάβονται κατά 1,5 – 2 cm σε υγρό έδαφος. Η βλάστηση αρχίζει σε περίπου σε μια εβδομάδα.
Ποτίζονται μετά από κάθε συγκομιδή. Η πρώτη είναι συνήθως 2 έως 2,5 μήνες μετά τη σπορά. Κόψτε μερικές φορές (3-4 φορές ανά σεζόν),
Όλα τα είδη ευδοκιμούν σε υγρά και αρδευόμενα εδάφη, αναπτύσσονται ταχέως και η καλλιέργειά τους είναι πολύ εύκολη διότι δεν έχουν καμιά ιδιαίτερη ανάγκη.Πολλά από τα ανωτέρω είδη είναι εδώδιμα και σε πολλά μέρη καταναλώνονται όπως το σπανάκι.
Εφοδιαζόμαστε σπόρους από λάπαθο. Τα ώριμα φυτά μπορούν επίσης να διαιρεθούν το φθινόπωρο ή νωρίς την άνοιξη και να μεταφυτευτούν. Επιλέγουμε το κατάλληλο μέρος του κήπου. Στα λάπαθα αρέσει ο ήλιος ή η ημισκιά.

Πώς να καλλιεργήσετε τα καλύτερα και νοστιμότερα κρεμμύδια στον δικό σας κήπο – Συμβουλές και κόλπα

Το χώμα πρέπει να είναι ελαφρύ και μέσης σύστασης. Σπέρνουμε τους σπόρους την άνοιξη. Είναι σημαντικό να μειώσουμε τα φυτά, αφήνετε μια απόσταση 30-40 εκ. μεταξύ τους ώστε να δώσει στο λάπατο αρκετό χώρο για μια ισχυρή, δυναμική και σαρκώδη ανάπτυξη.
Για να βοηθήσουμε την ανάπτυξη των φύλλων προσθέτουμε λίπασμα στο έδαφος. Ποτίζουμε τακτικά ώστε να μην μαραθούν τα φύλλα ή καούν. Τα φύλλα πρέπει να συλλέγονται συχνά καθώς το φυτό κινδυνεύει να καταστεί μη παραγωγικό. Επιλέγουμε από τον εξωτερικό του φυτού πρώτα. Αποθηκεύουμε τα φύλλα σε μια πλαστική σακούλα στο ψυγείο μέχρι και τρεις ημέρες.

Θεραπευτικές Ιδιότητες

Το λάπαθο είναι γνωστό για τις αντιφλεγμονώδεις, αντιβακτηριακές και αντιοξειδωτικές του ιδιότητες. Χρησιμοποιείται συχνά για την ανακούφιση από διάφορες παθήσεις, όπως πεπτικά προβλήματα, φλεγμονές και πόνους στις αρθρώσεις. Επιπλέον, πιστεύεται ότι το λάπαθο βοηθά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και στην καταπολέμηση της κόπωσης.
Θεωρείται βότανο με εξαιρετικές φαρμακευτικές ιδιότητες κυρίως για όσους πάσχουν από αιμορροϊδες, αναιμία, δυσεντερία, ίκτερο, ή φυματίωση.

Λάπαθο ή Λάπατο ή Οξαλίδα

Συνταγές και Χρήσεις

Το λάπαθο μπορεί να καταναλωθεί σε διάφορες μορφές – ως φρέσκο στη σαλάτα, αφέψημα, ή ακόμα και ως συστατικό σε πιάτα μαγειρικής. Ένα απλό αφέψημα λάπαθου μπορεί να παρασκευαστεί βράζοντας τα φύλλα του για λίγα λεπτά. Αυτό το αφέψημα έχει ήπια γεύση και μπορεί να αποτελέσει ένα θεραπευτικό ρόφημα για την καθημερινότητα.

Πώς να καλλιεργήσετε πεντανόστημα λαχανάκια Βρυξελλών σε γλάστρες και στον κήπο σας

Το λάπαθο δεν είναι απλώς ένα αγριόχορτο, αλλά ένας πολύτιμος σύμμαχος στη φυσική θεραπεία και μια εξαιρετική προσθήκη σε κάθε κήπο. Με την εύκολη καλλιέργεια και τις πολλαπλές θεραπευτικές του ιδιότητες, το λάπαθο αξίζει να αναγνωριστεί ως ένα αληθινό φυτικό φάρμακο.

Λάπαθο ή Λάπατο ή Οξαλίδα

 

 

 

 

 

 

 

About the author

Σκάδοξο
Σκάδοξο: Το Βολβώδες Φυτό με την Εντυπωσιακή Ανθοφορία και τα Ιδιαίτερα Λουλούδια

No Comments

Αλλάξτε το χρώμα των ορτανσιών
Αλλάξτε το χρώμα των ορτανσιών με ξύδι: Η μαγική συνταγή για μπλε άνθη

No Comments

Έχιουμ
Έχιουμ: Το Καμάρι της Μαδέρας στη Γλάστρα και στον Κήπο σας

No Comments

Διακόσμηση Κήπου από Ανακυκλωμένες Παλέτες
52 Ιδέες για Μοντέρνα Διακόσμηση Κήπου από Ανακυκλωμένες Παλέτες

No Comments

Ανακαλύψτε τη Χόγια ή Κεράκι – Πώς να Μεταμορφώσετε τον Χώρο σας με το Εξωτικό Αυτό Φυτό

No Comments

Φούξια ή σκουλαρικάκι: Ανακαλύψτε τα Μυστικά της Φροντίδα, και Τεχνικές για Εξαιρετική Άνθηση

No Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *