Κήπος - Αίθριο

Κάννα ένα καταπληκτικό τροπικό φυτό για τον κήπο σας

February 3rd, 2020 No Comments

Κάννα ένα καταπληκτικό τροπικό φυτό για τον κήπο σας

είναι ανθεκτικός πολυετής μικρός, βωλβώδης θάμνος με μεγάλα, φύλλα και παχύ ριζικό σύστημα. Οι Κάννες, μοιάζουν με τις μπανανιές χωρίς τον κορμό μιας και είναι συγγενικό τους είδος. Η Κάννα είναι ένα πολύ δημοφιλές καλλιεργούμενο λουλούδι σε τροπικές και εύκρατες περιοχές παράγοντας εντυπωσιακά, εξωτικά άνθη.

Είναι φυτό πολυετές και μπορεί να φτάσει ύψος έως 2 μέτρα (ή και περισσότερο). Τα φύλλα έχουν ωοειδές σχήμα και μπορούν να φτάσουν τα 50 εκατοστά μήκος (ή και περισσότερο)και έως 20 εκατοστά πλάτος. Είναι ανοικτά πράσινα ,λεπτά και λεία. Στο εμπόριο μπορεί να βρεθούν και ποικιλίες που αναπτύσσονται μόνο μέχρι τα 40-80 εκατοστά ύψος. Τα φύλλα και τα στελέχη των ανθέων βγαίνουν από έναν κεντρικό στέλεχος.

Πρίμουλα ένα καταπληκτικό πολύχρωμο λουλούδι για υπέροχη διακόσμηση σπιτιού και κήπου

 

Τα καφέ-κόκκινα φύλλα της και τα μεγάλα σκούρα κόκκινα άνθη που φέρει όλο το Καλοκαίρι και το Φθινόπωρο. Έχουν βέβαια δημιουργηθεί και άλλες ποικιλίες όπου τα άνθη είναι λευκά, ροζ, κίτρινα ή συνδυασμός αυτών των αποχρώσεων.

Άνθηση

Η άνθηση ξεκινά τον Ιούνιο. Αποτελείται από μεγάλα ωοειδή βαθυκόκκινα άνθη που βγαίνουν από τη βάση του φυτού.

Θέση

Προτιμά ηλιόλουστες θέσεις, Μπορεί να τοποθετηθεί και σε ελαφρώς σκιερές περιοχές αλλά δεν θα ανθίζει τόσο. Τα φύλλα μπορούν να σχιστούν από ισχυρούς ανέμους.

Χώμα

Ευδοκιμεί σχεδόν σε όλα τα εδάφη αλλά προτιμούνται τα ελαφριά και ηλιαζόμενα. Αντιδρά θετικά στην ύπαρξη οργανικής ουσίας στο έδαφος. Το χώμα πρέπει να είναι καλώς στραγγιζόμενο.

Ιδανικό φυτό για..

Γλάστρες. Ορισμένες ποικιλίες όμως χρησιμοποιούνται για δημιουργία παρτεριών στον κήπο.

Θερμοκρασία

Δεν αντέχει τις χαμηλές θερμοκρασίες και για αυτό το υπέργειο μέρος του φυτού ξεραίνεται το Χειμώνα και αναβλαστάνει την Άνοιξη από τους υπόγειους βλαστούς του. Ξερά φύλλα δεν σημαίνουν ότι το φυτό ξεράθηκε.

Πότισμα

Απαιτητικό σε νερό ιδιαίτερα την περίοδο αναβλαστάνει (τέλος Φεβρουαρίου-αρχές Μαρτίου).

Κλάδεμα

Κατά τη διάρκεια της άνθησης αφαιρούνται μόνο τα ξερά φύλλα για λόγους αισθητικής. Σε κάποιες ποικιλίες πρέπει να αφαιρούνται και τα γέρικα άνθη για να προωθείται η άνθηση νέων. Τον Χειμώνα αφαιρούνται τα ξερά πια φύλλα και τα στελέχη των ανθέων κόβονται 20 εκατοστά από το έδαφος.

Πολλαπλασιασμός

Ο πολλαπλασιασμός γίνεται είτε με σπόρο είτε με ειδικά διαμορφωμένους υπόγειους βλαστούς , τα ριζώματα. Προτιμάται η δεύτερη μέθοδος γιατί είναι πιο εύκολη και τα φυτά ανθίζουν γρηγορότερα.

DIY: Πως πολλαπλασιάζουμε την Κάνα με ριζώματα

  • Στο τέλος του φθινοπώρου όταν το υπέργειο μέρος έχει ξεραθεί σκάβουμε προσεκτικά το έδαφος και συλλέγουμε τα ριζώματα, η όψη των οποίων θυμίζει τις πατάτες.
  • Αποθηκεύουμε τα ριζώματα σε δροσερό μέρος καλυμμένα με ένα στρώμα βρεγμένου χώματος (προσοχή όχι πολύ υγρό) μέχρι τον Μάρτιο ,όπου ξαναφυτεύουμε. Τα ριζώματα μπορούν να κοπούν σε μικρά μέρη αρκεί το κάθε ένα από αυτά να φέρει οφθαλμούς στην κορυφή του, αλλιώς δεν φυτρώνουν.
  • Φυτεύουμε στα 2 εκατοστά βάθος και αφήνουμε απόσταση 2-4 εκατοστά από το καθένα. Ακολουθεί ελαφρό πότισμα και φροντίζουμε να κάνουμε τακτικά ποτίσματα.

Εχθροί & Ασθένειες

Κύριοι εχθροί είναι τα σαλιγκάρια και οι γυμνοσάλιαγκες που τρέφονται με τα φύλλα. Είναι επίσης επιδεκτικό στις σηψιρριζίες και τις σκωριάσεις ,οι οποίες μπορούν να αντιμετωπιστούν με συγκεκριμένα φυτοφάρμακα.

Tips

  • Η ονομασία της στα αγγλικά (Indian shot) προέρχεται από μια ιστορία του 19ου αιώνα όπου οι πρώτοι άποικοι της Αμερικής χρησιμοποίησαν σπόρους κάνας σαν σφαίρες για τα τουφέκια τους. Παρ’όλο που δεν έχει αποδειχτεί ιστορικά αυτό οι σπόροι είναι αρκετά σκληροί.
  • Εκτός από καλλωπιστική αξία η κάνα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για διατροφή (ταμάλες, κορν φλαουρ), φάρμακα και παραγωγή χαρτιού.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Πηγή κειμένου:tsougrana.eu
Πηγή εικόνων: Pinterest

 

Αν σας άρεσε αυτό το άρθρο....μοιραστείτε το

About the author

Πως να μετατρέψετε έναν συνηθισμένο κήπο σε βασιλικό με τριαντάφυλλα

No Comments

Κάντε το ντεκόρ της βεράντας σας να απογειωθεί χωρίς να ξοδέψετε ένα σωρό χρήματα

No Comments

Πώς να φυτέψετε λεβάντα σε γλάστρα; 24 ιδέες έμπνευσης

No Comments

Σχεδιάστε τέλεια τον κήπο σας: 36 σούπερ ιδέες κήπου με πέτρες

No Comments

Τα 38 καλύτερα ντεκόρ εξωτερικού χώρου για αίθριο που μπορείτε να δείτε για φτιάξετε το δικό σας

No Comments

Ιδέες για χειμερινό αίθριο: 26 Υπέροχοι τρόποι για να αξιοποιήσετε στο έπακρο την αυλή σας το χειμώνα

No Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *