Κήπος - Αίθριο

Ζίννια: Η όμορφη πρωταγωνίστρια για την αυλή και τον κήπο σας

April 28th, 2022 1 Comment

Ζίννια: Η όμορφη πρωταγωνίστρια για την αυλή και τον κήπο σας

Και αν σου έλεγα πως μέχρι τα μέσα καλοκαιριού μπορείς να εντυπωσιάσεις τους επισκέπτες στην αυλή σου με ένα φυτό που δεν είναι ευρέως διαδεδομένο στη χώρα μας, αλλά αν το αγαπήσεις θα κερδίσει τις εντυπώσεις  με την ομορφιά του….. θα μπορούσες άραγε να αντισταθείς;

Ζίννια η πρωταγωνίστρια

Πάμε να γνωρίσουμε την Ζίννια, ένα μονοετές καλλωπιστικό φυτό το οποίο κατάγεται από το μακρινό Μεξικό. Η Βοτανική του ονομασία είναι Zinnia Elegans και υπάρχουν πολλές ποικιλίες αυτή τη στιγμή στο εμπόριο.

Λευκάνθεμο ή καλοκαιρινή μαργαρίτα: ένα πολυετές φυτό με γρήγορη ανάπτυξη για τον κήπο τη γλάστρα και την αυλή σας

 

Η Ζίννια ανθοφορεί κυρίως από τα τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου έως και το τέλος Σεπτεμβρίου και το μήκος του φυτού μπορεί να φτάσει τα 80 εκατοστά με 1 μέτρο. Τα άνθη εμφανίζουν εντυπωσιακή ποικιλία και θα δείτε πως αλλά έχουν αστεροειδές σχήμα, μια και ανήκουν στη μεγάλη οικογένεια των Compositae (μοιάζοντας κάπως σαν μαργαρίτα) ενώ άλλα έχουν σφαιρικό σχήμα (όπως η ντάλια) . Τα χρώματα τους είναι εντυπωσιακά και ποικίλλουν αναλόγως.

Η Ζίννια αγαπάει την ηλιόλουστη γωνία του κήπου, αλλά χρειάζεται και επαρκείς ποσότητες νερού, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες. Της αρέσει το καλά στραγγιζόμενο χώμα, με το πότισμα να γίνεται ανά δύο μέρες περίπου ανάλογα και το πόσο εύκολα στραγγίζει το έδαφος.

Η ανάπτυξη του φυτού είναι όρθια και αρκετές φορές όταν φτάσει στα επίπεδα των 80 εκατοστών ίσως χρειαστεί μια στήριξη ως υποβοήθηση.

Φύτευση

Η απόσταση φύτευσης, για να έχετε ένα επιτυχές και όμορφο αποτέλεσμα, είναι τα 30 εκατοστά.

Ο πολλαπλασιασμός γίνεται με τους σπόρους των φυτών και η φύτευση των σπόρων μπορεί να γίνει από τέλη του Απριλίου μέχρι και μέσα Μαΐου και μπορεί να γίνει και απευθείας στο χώμα. Από προσωπική εμπειρία θα σας έλεγα πως και αρχές Ιουνίου να κάνετε την σπορά πάλι θα έχετε επιτυχές αποτέλεσμα ως προς την βλάστηση των μικρών φυτών. Όταν τα μικρά φυτά φτάσουν τα 10 περίπου εκατοστά μπορείτε να μεταφυτεύεστε όπου θέλετε στον κήπο σας . Θα σας πρότεινα να δεσμεύσετε μια μικρή γωνιά στον κήπο ώστε να ανθίσουν όλα μαζί συγκεντρωμένα για να υπάρχει αυτός ο όμορφος καμβάς χρωμάτων.

Επίσης φυτεύονται και σε μεγάλα παρτέρια αν θέλετε να τις έχετε και στο μπαλκόνι σας.

Κατά τον κύκλο του, το φυτό παράγει πολλά άνθη οπότε αν κόβετε τα παλαιότερα βοηθάτε το φυτό στο να παράξει καινούργια.

Στο εμπόριο θα βρείτε και πιο μικρές σε ύψος ζίννιες, τις οποίες μπορείτε να συνδυάσετε με μεγαλύτερες και τελικά να συνθέσετε έναν όμορφο βραχόκηπο.

Ασθένειες

Όπως ξέρουμε κάθε φυτό έχει τις ευαισθησίες του και η Ζιννια δεν αποτελεί εξαίρεση. Αν τα φύλλα βρέχονται κατά την διάρκεια του ποτίσματος αναπτύσσει μυκητολογικές ασθένειες, με τα φύλλα να χάνουν το χρώμα τους και να μαραίνονται. Αν επιμείνει ο μύκητας, προσβάλλει σταδιακά και το άνθος. Οπότε προσοχή μεγάλη όταν ποτίζετε το γκαζόν σας. Το νερό δεν πρέπει να βρέχει τα φύλλα.

Επίσης ως φυτό προσελκύει και πολλές πεταλούδες καθώς και μέλισσες, κάτι που το θέλουμε για πολλούς και διάφορους λόγους.

Πάμε να το δούμε συνοπτικά:

Είδος Φυτού : Ετήσιο καλοκαιρινό καλλωπιστικό φυτό

Ανθοφορία : Από τέλη Μαΐου με μέσα Ιουνίου μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου με το μήκος να κυμαίνεται από 30 έως 80 εκ και πολλές φορές φτάνει το ένα μέτρο

Έδαφος και Πότισμα : Προτιμά το καλά στραγγιζόμενο χώμα και θέλει πότισμα ανά 2 μέρες ιδιαίτερα το καλοκαίρι με την πολλή ζέστη, αν είναι εκτεθειμένη στο άμεσο ηλιακό φως

Σπορά: Ο πολλαπλασιασμός γίνεται από τον σπόρο του φυτού στα μέσα προς τέλος της άνοιξης με τη σπορά να γίνεται και απευθείας στο έδαφος

Ασθένειες : Μυκητολογικες ασθένειες κυρίως αν βρέχονται τα φύλλα του φυτού κατά το πότισμα

Χρήση στον κήπο.: Μπορεί να καλλωπίσετε ένα μέρος του κήπου και να δημιουργήσετε ένα όμορφο αποτέλεσμα με τα μοναδικά χρώματα της.

Ποώδης ιβίσκος: Ένα μεγαλειώδες λουλούδι για τη γλάστρα, την αυλή και τον κήπο σας

 

Και ένα Tip για να έχετε σπόρους για την επόμενη χρονιά

Μπορείτε να αφήσετε κάποια λουλούδια πάνω στο φυτό. Όταν αυτά ωριμάσουν θα μας δώσουν σπόρους. Εμείς με ένα ψαλίδι ή ένα κλαδευτήρι κόβουμε προσεκτικά τα άνθη και τα αποθηκεύουμε σε ένα ξηρό μέρος για όλο τον χειμώνα. Όταν έρθει η περίοδος της άνοιξης χρησιμοποιούμε τους σπόρους για να κάνουμε την σπορά.

Με αυτόν τον τρόπο η Ζίννια θα πρωταγωνιστεί κάθε χρόνο στον κήπο μας.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Πηγή κειμένου: votanistas
Πηγή εικόνων: Pinterest

Tags:

About the author

Διακόσμηση Κήπου από Ανακυκλωμένες Παλέτες
52 Ιδέες για Μοντέρνα Διακόσμηση Κήπου από Ανακυκλωμένες Παλέτες

No Comments

Ανακαλύψτε τη Χόγια ή Κεράκι – Πώς να Μεταμορφώσετε τον Χώρο σας με το Εξωτικό Αυτό Φυτό

No Comments

Φούξια ή σκουλαρικάκι: Ανακαλύψτε τα Μυστικά της Φροντίδα, και Τεχνικές για Εξαιρετική Άνθηση

No Comments

Πώς να Κάνετε Παρτέρια με Βότανα στο Εξοχικό σας που θα Ξεχωρίζουν

No Comments

Πώς να φτιάξετε έναν ειδυλλιακό κήπο με γλάστρες σε εξωτερικές σκάλες

No Comments

Μικρός Κήπος: Συμβουλές για να Δημιουργήσετε το Δικό σας Πράσινο Καταφύγιο

No Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *