Διακόσμηση Χρωματοπροτάσεις

Τι είναι τα χρώματα έμφασης και πώς χρησιμοποιούνται;

March 10th, 2022 No Comments

Τι είναι τα χρώματα έμφασης και πώς χρησιμοποιούνται;

Τα χρώματα έμφασης ή αλλιώς accent colors είναι εκείνα που χρησιμοποιούνται τεχνηέντως για να τονίσουν το κυρίαρχο χρώμα της διακόσμησης ενός χώρου είτε μέσω της αντίθεσης είτε μέσω της συμπλήρωσης.

Η τεχνική αυτή χρησιμοποιείται πολλά χρόνια τώρα αλλά ποτέ άλλοτε δεν ήταν τόσο ανατρεπτική και τολμηρή. Τα χρώματα έμφασης είναι γνωστά σε όσους ασχολούνται με τη ζωγραφική. Στην πραγματικότητα είναι τα χρώματα εκείνα που βοηθούν τους ζωγράφους να αναδείξουν το φως, τη σκιά και το βάθος πέραν από την χρωματική αρμονία.

Στην εσωτερική διακόσμηση, τα χρώματα έμφασης παίζουν το ρόλο του «υποστηρικτή». Τα χρησιμοποιούμε για να τονίσουμε ή και να διαφοροποιήσουμε το κυρίαρχο χρώμα του χώρου μας. Συνήθως πρόκειται για σκούρα ή πολύ έντονα χρώματα που χρησιμοποιούνται σε μικρό βαθμό για να «σπάσουν» τη χρωματική μονοτονία ή για να συμπληρώσουν το σύνολο.

Πώς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα χρώματα έμφασης με τον καλύτερο τρόπο:

 

1. Αποφασίστε το κυρίαρχο χρώμα του χώρου σας και βρείτε τον πίνακα εκείνον που θα συμπεριλαμβάνει το συγκεκριμένο χρώμα μαζί με ένα που να κάνει έντονη αντίθεση (π.χ. πορτοκαλί καναπές – πορτοκαλί φόρεμα).

2. Διαλέξτε μία φωτοταπετσαρία της οποίας το χρώμα θα χρησιμοποιείται ως συμπληρωματικό της διακόσμησης. Θα αποτελεί την κυρίαρχη απόχρωση μέσω της οποίας θα συμπληρώσετε τα υπόλοιπα στοιχεία στον χώρο όπως κουρτίνες, υφάσματα, χαλιά, διακοσμητικά.

3. Δώστε έμφαση στο χρώμα που θέλετε να υπερισχύει στον χώρο σας επιλέγοντας μία ταπετσαρία που το μοτίβο της θα περιέχει αυτήν την απόχρωση. Τοποθετήστε την στο κέντρο του τοίχου και βάψτε τον υπόλοιπο τοίχο στο χρώμα που επιλέξατε. Συμπληρώστε με λοιπά διακοσμητικά στοιχεία στην ίδια απόχρωση.

4. Επενδύστε σε έναν σκούρο τοίχο με έναν έντονο χρωματικά πίνακα. Ο καλύτερος τρόπος για να εκμεταλλευτείτε τα χρώματα έμφασης είναι να τα τοποθετήσετε σε σκούρες αποχρώσεις. Το σκούρο χρώμα έχει την ικανότητα να τονίζει όποιο χρώμα θέλουμε αρκεί να μην το παρακάνουμε. Διαλέξτε ένα σχέδιο χωρίς πολυπλοκότητα αλλά με έντονες χρωματικές αντιθέσεις. Έτσι, θα καταφέρετε να δημιουργήστε αρμονία μέσα από την αντίθεση.

5. Μην αποκλείετε τα παστέλ χρώματα. Ακόμα και αυτά μπορούν να λειτουργήσουν άψογα ως χρώματα έμφασης. Ένας πίνακας και μερικά έπιπλα που περιέχουν το παστέλ χρώμα της προτίμησής σας τοποθετημένα σε ένα ουδέτερο φόντο με μέση ένταση, θα δημιουργήσουν ένα τέλειο και αρμονικό διακοσμητικό σύνολο.

Πηγή: Wall&Design – Χιλιάδες σχεδιαστικές προτάσεις για ταπετσαρίες τοίχου από τη Wall&Design, φωτοταπετσαρίες, αυτοκόλλητα τοίχου, πίνακες ζωγραφικής, αφίσες και πολλές άλλες διακοσμητικές λύσεις.

Αν σας άρεσε αυτό το άρθρο....μοιραστείτε το

About the author

Μοντέρνα διακόσμηση μπάνιου: 50 κομψές ιδέες για να σας εμπνεύσουν

No Comments

Μοντέρνες Ιδέες Γήινης Διακόσμησης για το Πιο Στιλάτο Σπίτι: Ανακαλύπτοντας την Φυσική Εκφραστικότητα στον Εσωτερικό Χώρο

No Comments

Τα μυστικά ενός άνετου σπιτιού το χειμώνα: Εσωτερικές βελτιώσεις για μια θερμή ατμόσφαιρα

No Comments

Η μαγεία του ξύλου: Πώς να δημιουργήσετε υπέροχες διακοσμήσεις από κομμάτια ξύλου

No Comments

Σχεδιάζοντας μια ζεστή γωνιά στο σπίτι σας για απόλυτη χαλάρωση

No Comments

Πρακτικές ιδέες για μία εύκολη και εντυπωσιακή αλλαγή στον χώρο σας

No Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *