Διακόσμηση Κήπος - Αίθριο

Ανακαλύψτε τη Χόγια ή Κεράκι – Πώς να Μεταμορφώσετε τον Χώρο σας με το Εξωτικό Αυτό Φυτό

April 17th, 2024 No Comments

Ανακαλύψτε τη Χόγια ή Κεράκι

Ανακαλύψτε τη Χόγια ή Κεράκι – Πώς να Μεταμορφώσετε τον Χώρο σας με το Εξωτικό Αυτό Φυτό

Το φυτό Χόγια ή Κεράκι, είναι ένα αειθαλή, αναρριχώμενο ή κρεμοκλαδές επίφυτο, το οποίο είναι ιδανικό για καλλιέργεια σε γλάστρες. Αυτό το φυτό έχει την ικανότητα να επιτυγχάνει αρκετά μεγάλο ύψος, ωστόσο, χρειάζεται στήριξη για την ανάρριχση, καθώς δεν διαθέτει ειδικά όργανα πρόσφυσης. Τα φύλλα του Χόγια είναι παχύρρευστα, ωοειδή, με ένα βαθύ πράσινο χρώμα. Τα άνθη του, που είναι κερίνης υφής, αστραφτερά λευκά ή ροζ, εμφανίζονται σε συστάδες και διατηρούνται από το τέλος της άνοιξης έως το φθινόπωρο, προσδίδοντας μια εξαιρετική εμφάνιση. Είναι γνωστό για το γλυκό άρωμα που απελευθερώνει τις νυχτερινές ώρες και για το νέκταρ που μπορεί να παράγει υπό υψηλές θερμοκρασίες.

Σύντομες Πληροφορίες για τη Χόγια ή Κεράκι:

  • Φύλλωμα: Αειθαλές
  • Ύψος: Μπορεί να φτάσει τα 5-7 μέτρα
  • Διάμετρος: 1-1,5 μέτρα
  • Έκθεση: έμμεσο ηλιακό φως, Ημισκιά
  • Ελάχιστες Θερμοκρασίες: 0 έως -1°C
  • Πότισμα: Κανονικό
  • Εδάφος: Μέσης σύστασης, pH 5,5 – 7,5
  • Άνθη: ροζ, κόκκινο κίτρινο ή λευκό
  • Ανθοφορία: Μέσα Άνοιξης – Μέσα Φθινοπώρου
  • Παραθαλάσσια φύτευση: Όχι

Ανακαλύψτε τη Χόγια ή Κεράκι

Προτιμά θέσεις με έμμεσο φως έως ημισκιερές, προστατευμένες από τον άνεμο, και πρέπει να φυτεύεται σε γόνιμα εδάφη. Αντέχει στον ξηρό αέρα εσωτερικών χώρων αλλά πρέπει να προστατεύεται από τον έντονο μεσημεριανό ήλιο, τα ρεύματα και τις απότομες αλλαγές θερμοκρασίας. Είναι σημαντικό να μη μετακινείται το φυτό κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας, καθώς μπορεί να υποστεί σοκ και να χάσει τα φύλλα του. Με καλό πότισμα και εντατική λίπανση, η ανθοφορία ενισχύεται και το φυτό γίνεται πιο ελκυστικό. Μεταφυτεύσεις και αλλαγές γλάστρας πρέπει να γίνονται με προσοχή και μόνο όταν απαιτείται.

Λιπαίνετε το φυτό από την αρχή της άνοιξης με λίπασμα υψηλής περιεκτικότητας σε άζωτο μία ή δύο φορές το μήνα. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε κάποιο υγρό λίπασμα με σύνθεση 2-1-2 ή 3-1-2. Μόλις το φυτό σας αναπτυχθεί αρκετά και αποκτήσει καλό μέγεθος, μεταβείτε σε ένα λίπασμα με μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε φώσφορο για να προωθήσετε την ανθοφορία.

Η Χόγια ή Κεράκι δεν είναι δηλητηριώδης ή τοξική για τον άνθρωπο. Αν και το φυτό έχει γαλακτώδη χυμό στα φύλλα του, είναι μη τοξικό και θα προκαλέσει μικρό ερεθισμό του δέρματος μόνο εάν έρθει σε άμεση επαφή με το δέρμα. Το φυτό παράγει μια έντονη μυρωδιά που μπορεί να είναι δυσάρεστη για μερικούς ανθρώπους, γι’ αυτό η χρήση γαντιών κατά τις διάφορες εργασίες σε αυτό είναι απαραίτητη.

Η Χόγια ή Κεράκι έχει μεγάλα πράσινα, ωοειδή ή λογχοειδή, σαρκώδη φύλλα που φτάνουν περίπου τα 10 cm σε μήκος. Τα άνθη της εμφανίζονται πολλά μαζί και μπορεί να παρατηρηθούν από 10 μέχρι και 30 άνθη ανά ταξιανθία.

Για την άνθηση μπορεί να χρειαστεί έως και 7 χρόνια. Τα άνθη ξεκινούν ως μικρά μπουμπούκια πριν ακόμα ανοίξουν και τα χρώματά τους μπορούν να έχουν αποχρώσεις, όπως ροζ, κόκκινο κίτρινο ή λευκό. Σε υψηλές θερμοκρασίες, πολλές φορές εκκρίνουν ένα γλυκό σαν μέλι νέκταρ. Στην Ελλάδα η άνθιση της χόγιας συνήθως ξεκινάει κατά τα μέσα με τέλη της άνοιξης και συνεχίζει μέχρι και το φθινόπωρο. Το φυτό της χόγιας μπορεί να φτάσει σε ύψος από 5-7 m.

Το Χόγια είναι γενικά ανθεκτικό σε εχθρούς και ασθένειες, αλλά μπορεί να επηρεαστεί από αφίδες ή βαμβακάδες, προβλήματα τα οποία όμως μπορούν να αντιμετωπιστούν με κατάλληλα εντομοκτόνα.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ανακαλύψτε τη Χόγια ή Κεράκι

 

Ανακαλύψτε τη Χόγια ή Κεράκι

About the author

Διακόσμηση Κήπου από Ανακυκλωμένες Παλέτες
52 Ιδέες για Μοντέρνα Διακόσμηση Κήπου από Ανακυκλωμένες Παλέτες

No Comments

42 Απλές και κομψές ιδέες διακόσμησης για το τραπεζάκι του σαλονιού

No Comments

Ανοιξιάτικη διακόσμηση: 11 σχεδιαστικά στοιχεία και 40 εικόνες έμπνευσης που θα ανανεώσουν το ανοιξιάτικο σπίτι σας

No Comments

Πράσινος καναπές: 58 Ιδέες και αποχρώσεις για ένα μοντέρνο και χαλαρωτικό σαλόνι

No Comments

Vintage ανοιξιάτικες τάσεις διακόσμησης – 52 ιδέες που θα ανανεώσουν το σπίτι σας

No Comments

Φούξια ή σκουλαρικάκι: Ανακαλύψτε τα Μυστικά της Φροντίδα, και Τεχνικές για Εξαιρετική Άνθηση

No Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *