Κήπος - Αίθριο

Αλπινία, ένα υπέροχο τροπικό φυτό με λουλούδια που μοιάζουν με κοχύλια

May 26th, 2023 No Comments

Αλπινία, ένα υπέροχο τροπικό φυτό με λουλούδια που μοιάζουν με κοχύλια

Η Αλπινία είναι αειθαλές, πολυετές φυτό με πράσινα, γυαλιστερά, κάπως λογχοειδή φύλλα που είναι σχεδόν ίδια με της στρελίτζια. Έχει πολύ εντυπωσιακά, λευκά, αρωματικά άνθη, που εσωτερικά στο κέντρο τους έχουν ένα πορτοκαλί- ροζ χρώμα και μοιάζουν με μικρά κοχύλια που είναι σε κρεμασμένες ταξιανθίες το καλοκαίρι. Προτιμά μαλακά εδάφη, καλά στραγγιζόμενα και ηλιόλουστες θέσεις. Δεν αντέχει στις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.

Μανδεβίλα, Ένα Μαγικό Αναρριχώμενο Φυτό Για Την Γλάστρα Την Αυλή Και Τον Κήπο Σας

 

Κατάγεται από την ανατολική Ασία και είναι ένα ριζωματώδες, αειθαλές, τροπικό και πολυετές φυτό, που μεγαλώνει σε όρθιες συστάδες στα 2,5 – 3,0 μέτρα ύψος, σε τροπικά κλίματα. Σε συνθήκες θερμοκηπίου φθάνει τα 1,0 – 2,5 μέτρα ύψος και μέσα στο σπίτι τα 0,90 – 1,30 μέτρα ύψος.

Κοινά ονομάζεται shell ginger (τζίντζερ κογχύλι) ή shellflower επειδή καθέ κελυφωτό ροζ λουλούδι του, ιδιαίτερα όταν είναι στο μπουμπούκι, μοιάζει με κογχύλι. Διακρίνεται από τα άλλα μέλη της οικογένειας τζίντζερ από το γεγονός ότι τα άνθη του φυτρώνουν από τις άκρες των φυλλωδών μίσχων και γέρνουν προς τα κάτω αντί να εμφανιστούν απευθείας από το φυτικό ρίζωμα. Τα ανοιχτόχρωμα ροζ μπουμπούκια του είναι κηρώδη. Όταν ανοίγουν έχουν σωληνοειδές σχήμα, άσπρο χρώμα εξωτερικά, κίτρινο εσωτερικό χείλος και κόκκινο λαιμό. Εσωτερικά είναι επίσης κίτρινα με κόκκινες κηλίδες και γραμμώσεις. Διαθέτουν ένα ύπερο και υπάρχουν τρεις στήμονες, αλλά μόνο ένας έχει γύρη. Τα λουλούδια είναι αρωματικά και εμφανίζονται το καλοκαίρι, σε τσαμπιά που γέρνουν. Οι καρποί είναι στρογγυλά σφαιρίδια με πολλές ραβδώσεις. Τα πράσινα φύλλα σε σχήμα λόγχης έχουν 2’ μήκος και 5” πλάτος. Φύλλα και λουλούδια είναι εντυπωσιακά στις ανθοσυνθέσεις. Τα ριζώματα έχουν άρωμα πιπερόριζας. 

Μία από τις πιο δημοφιλείς ποικιλίες είναι η Alpinia zerumbet “Variegata”, γνωστό και ως παρδαλό τζίντζερ κοχύλι. Το ποικιλόχρωμο είδος, μακράν το πιο δημοφιλές, διαθέτει φύλλα με εντυπωσιακές πράσινες και χρυσές ραβδώσεις, που ανοίγουν σαν βεντάλια και ξεκινούν από το κεντρικό νεύρο του κάθε φύλλου. Η ακριβής εικόνα ποικίλει από φύλλο σε φύλλο, σχηματίζοντας ένα υπέροχο χρωματικό μωσαϊκό.

Τι Είναι Το Άνθος Μαϊμού Ή Μίμουλος: Χαρακτηριστικά Και Οδηγός Φροντίδας Για Αυτό Το Αειθαλές Ανθεκτικό Φυτό

 

Η Αλπινία είναι καλύτερα να καλλιεργείται σε πλούσιο χώμα με αρκετή ή μέτρια υγρασία, καλά στραγγιζόμενο έδαφος και σε ηλιόλουστες ή ημισκιερές θέσεις. Σε κλίματα με ζεστό καλοκαίρι προτιμά την απογευματινή σκιά. Όταν βρίσκεται σε εσωτερικό χώρο, το φυτό πρέπει να δέχεται αρκετό φως και να έχει καλές συνθήκες υγρασίας. Σπάνια ανθίζει πριν το δεύτερο έτος. 

Στην Κίνα, τα μακριά πλατιά και λεπτά φύλλα του φυτού εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται σαν περιτύλιγμα στα Zongzi, ένα πιάτο με κολλώδες ρύζι, που παρασκευάζεται κατά τη διάρκεια του Dragon Boat Festival. Στην Ιαπωνία, τα φύλλα του πωλούνται ως βότανο για τσάι και χρησιμοποιούνται για να αρωματίσουν noodles και να τυλίξουν mochi, παραδοσιακά κέικ ρυζιού.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

About the author

Βερμπάσκο
Η Γοητεία του Βερμπάσκο: Μια Ζωντανή Προσθήκη στον Κήπο σας

No Comments

Δουράντα
Δουράντα Μια Μωβ Έκρηξη: Ανακαλύπτοντας την Ομορφιά και την Φροντίδα των Κρεμαστών Λουλουδιών της, για έναν Μαγευτικό Κήπο

No Comments

Σκάδοξο
Σκάδοξο: Το Βολβώδες Φυτό με την Εντυπωσιακή Ανθοφορία και τα Ιδιαίτερα Λουλούδια

No Comments

Αλλάξτε το χρώμα των ορτανσιών
Αλλάξτε το χρώμα των ορτανσιών με ξύδι: Η μαγική συνταγή για μπλε άνθη

No Comments

Έχιουμ
Έχιουμ: Το Καμάρι της Μαδέρας στη Γλάστρα και στον Κήπο σας

No Comments

Διακόσμηση Κήπου από Ανακυκλωμένες Παλέτες
52 Ιδέες για Μοντέρνα Διακόσμηση Κήπου από Ανακυκλωμένες Παλέτες

No Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *