Κήπος - Αίθριο

Πώς να καλλιεργήσετε εντυπωσιακές Γλαδιόλες στη γλάστρα και τον κήπο σας

May 22nd, 2023 No Comments

Πώς να καλλιεργήσετε εντυπωσιακές Γλαδιόλες στη γλάστρα και τον κήπο σας

Η Γλαδιόλα , είναι ένα εντυπωσιακό και ελκυστικό λουλούδι με εντυπωσιακά χρώματα που μπορεί να προσφέρει ομορφιά σε κάθε κήπο. Η καλλιέργεια αυτών των λουλουδιών στη γλάστρα ή τον κήπο σας δεν είναι μόνο όμορφη και ικανοποιητική, αλλά με τα κατάλληλα βήματα, μπορεί επίσης να είναι εύκολο να το κάνετε. Σε αυτό το άρθρο θα εξετάσουμε τις μεθόδους και τις συμβουλές για το πώς να καλλιεργήσετε εντυπωσιακές γλαδιόλες στη γλάστρα ή στον κήπο σας. Θα καλύψουμε θέματα όπως τα είδη εδάφους που θα χρησιμοποιηθούν, πόσο ηλιακό φως χρειάζονται, τεχνικές φύτευσης και άλλα. Με αυτά τα βήματα θα μπορέσετε να δημιουργήσετε μια όμορφη διάταξη ανθέων για να απολαμβάνουν όλοι οι φίλοι και η οικογένειά σας.

Πως να μετατρέψετε έναν συνηθισμένο κήπο σε βασιλικό με τριαντάφυλλα

 

Η γλαδιόλα είναι μια θαυμάσια επιλογή για να προσθέσετε χρώμα και ομορφιά στον κήπο ή σε κάθε χώρο όπου υπάρχουν γλάστρες. Αναφέρω μερικά βασικά βήματα για την καλλιέργεια της γλαδιόλας:

Για τα άνθη της Άνοιξης φυτεύεται το Φθινόπωρο, αλλά αυτά τα άνθη είναι λιγότερα και μικρότερα. Για τα άνθη του καλοκαιριού φυτεύεται την Άνοιξη. Έχουμε μεγαλύτερή και πλουσιότερη ανθοφορία.

Η φύτευση των ών γίνεται το Φεβρουάριο ή το Μάρτιο, (όταν δεν θα υπάρχει κίνδυνος παγετού), σε βάθος 15εκ. και συνήθως, ανθίζουν 12 εβδομάδες μετά τη φύτευση. Αν κάνετε ομαδική φύτευση σε κήπο φροντίστε να γίνει διαδοχικά, ανά 15 ημέρες, προκειμένου να αποφευχθεί ο ανταγωνισμός, γιατί οι Γλαδιόλες έχουν την τάση να εμφανίζουν αυτό το φαινόμενο, αλλά και για να πετύχετε συνεχή άνθιση. Αν φυτέψετε σε μεγάλη γλάστρα μπορείτε να βάλετε πάνω από ένα βολβό.

Σαν έναν εμπειρικό κανόνα να έχετε υπόψη σας ότι οι βολβοί της Γλαδιόλας χρειάζονται φυτευτικό χώρο τριπλάσιο της διαμέτρου τους. Για παράδειγμα, ένας βολβός διαμέτρου 5 εκατοστών θα πρέπει να φυτευτεί σε μια τρύπα βάθους 15 εκατοστών και διαμέτρου 15 εκατοστών. Οι βολβοί που φυτεύονται πολύ ρηχά είναι πολύ πιθανόν να πέσουν από το βάρος τους κατά την διάρκεια της ανθοφορίας.

Προτιμά τα θερμά, πλούσια σε οργανική ουσία, αμμώδη και καλά στραγγιζόμενα εδάφη.

Αγαπά τον ήλιο και έχει ανάγκη από απευθείας ηλιακό φως για τουλάχιστον 7 ώρες την ημέρα.

Εβόλβουλος ένα υπέροχο ανθοφόρο φυτό με εντυπωσιακά λουλούδια για την γλάστρα και κήπο σας

 

ΠΟΤΙΣΜΑ

Ποτίζετε κάθε εβδομάδα την Άνοιξη και κάθε 2-3 μέρες το καλοκαίρι. Μην το παρακάνετε με το νερό γιατί κινδυνεύει ο βολβός από σήψη από μύκητες. Θα ήταν πολύ ευεργετικό για την Γλαδιόλα σας να σκαλίζετε συχνά το χώμα της για να αερίζεται. Προσοχή όμως! Μην σκαλίζεται όταν είναι εντελώς στεγνό, ή λασπώδες.

ΛΙΠΑΝΣΗ

Η λίπανση για την Γλαδιόλα είναι απαραίτητη κατά τη διάρκεια της άνθισης. Να είστε προσεκτικοί όμως στην ποσότητα λιπάσματος που θα βάλετε γιατί κινδυνεύει να καεί. Το άζωτο βοηθά στο χρώμα του φυλλώματος και το μέγεθος των ανθέων. Το φώσφορο και το κάλιο στην ωρίμανση και την αντοχή των στελεχών. Προτείνεται λίπανση με υγρό λίπασμα μία φορά τον μήνα αφού δούμε τα 2,3 πρώτα φύλλα να ξεπροβάλλουν.

ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΜΟΣ

Τα βολβίδια τα οποία αναπτύσσονται καθώς μεγαλώνει το φυτό μας είναι η βασική μέθοδος πολλαπλασιασμού. Είναι ανάγκη να καλλιεργηθούν τουλάχιστον 3 χρόνια προκειμένου να φτάσουν στο κατάλληλο μέγεθος για να δώσουν μια νέα ταξιανθία.

Η Γλαδιόλα πολλαπλασιάζεται και με σπόρο, όμως αργεί να αναπτυχθεί και να ανθίσει.

ΕΧΘΡΟΙ ΚΑΙ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΤΗΣ ΓΛΑΔΙΟΛΑΣ

Ξερά μέρη στο φυτό, βούλες κοκκινωπές ή καστανοκόκκινες που εξαπλώνονται από το εξωτερικό μέρος του φύλλου προς το εσωτερικό είναι σεπτόρια-μικρομύκητες. Η καταπολέμηση γίνεται με χαλκούχα σκευάσματα.

Κάμπιες που τρώνε τα φύλλα: Καταπολέμηση με οργανοφωσφορικά.

Αλστρομέρια ή κρίνος των Ίνκας – ένα εντυπωσιακό φυτό για την γλάστρα και τον κήπο σας

 

Σταχτιά σαπίλα και μούχλα. Αυτή είναι μια πολύ σοβαρή ασθένεια. Προσβάλλει τα φύλλα και τους νέους βλαστούς. Αρχικά κιτρινίζουν και στην συνέχεια ξεραίνονται. Καταπολέμηση με χαλκούχα και απολύμανση εδάφους.

Βούλες στα φύλλα που ασπρίζουν και απλώνονται με αποτέλεσμα την ξήρανσή τους. Κάτω από τα φύλλα παρατηρείται σταχτιά μούχλα. Οι βολβοί και τα φύτρα είναι επίσης προσβεβλημένα. Μια όψης ξερής σαπίλας (σκληρώτιο). Καταπολέμηση με απολυμαντικά εδάφους.  

Στα άνθη της γλαδιόλας συναντάμε μεγάλη χρωματική ποικιλία με διάφορες αποχρώσεις όπως λευκό, κίτρινο, ιώδες, μωβ, κόκκινο και πορτοκαλί, καθώς επίσης υπάρχουν δίχρωμες ποικιλίες γλαδιόλας.
Αν σας άρεσε αυτό το άρθρο....μοιραστείτε το

About the author

Κλεόμη, ένα ιδιαίτερο φυτό, με αέρινη εμφάνιση και πρωτότυπες ταξιανθίες, ιδανικό για την αυλή και τον κήπο σας

No Comments

Σαξιφράγκα: το χαμηλό, διακοσμητικό φυτό με τη διακριτική ρομαντική όψη για βραχόκηπους και σκιερά σημεία

No Comments

40 Ρουστίκ – χωριάτικες ιδέες διακόσμησης αυλής και κήπου που θα λατρέψετε

No Comments

Πυξάρι ή Πυξός, ένας ανθεκτικός και εύκολος στη διαμόρφωση θάμνος για παρτέρια και γλάστρες

No Comments

38 Ιδέες για κιόσκια και πέργκολες σε σκανδιναβικό στυλ

No Comments

22 Πανέμορφες ιδέες για υπαίθρια καλοκαιρινά σαλονάκια

No Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *