TIPS & TRICKS

Επιλέξτε το σωστό χρώμα

February 11th, 2014 No Comments

Επιλέξτε το σωστό χρώμα

Δυσκολεύεστε να επιλέξετε το τέλειο χρώμα για τη διακόσμηση του σπιτιού σας; Δεν είστε σίγουροι για το είδος της βαφής που θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε; Μην αισθάνεστε άσχημα – ακόμα και οι επαγγελματίες κατά καιρούς χρειάζονται βοήθεια.

1.    Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να αποφασίσω ποιο χρώμα είναι καλύτερο για το δωμάτιο μου;

Το πρώτο βήμα είναι να αποφασίσετε το συνδυασμό χρωμάτων, εξετάζοντας τα υπάρχοντα έπιπλα , τα παράθυρά σας, και τα υπόλοιπα πράγματα του δωματίου (ή ψωνίστε αυτά πρώτα). Διαλέξτε το αγαπημένο σας χρώμα για όλα αυτά και επισκεφθείτε έναν αντιπρόσωπο χρωμάτων για να καταλήξετε στα κατάλληλα χρώματα. Κοιτάξτε τα χρώματα στο φως της ημέρας και της νύχτας για να δείτε πώς ο φωτισμός θα επηρεάσει τις επιλογές χρωμάτων σας. Ως τελευταία λύση, ίσως θελήσετε να αγοράσετε ένα δείγμα από το επιλεγμένο χρώμα σας και να το δοκιμάστε σε έναν από τους τοίχους σας.

2.     Το δωμάτιό μου έχει ένα χώρισμα στη μέση και χρησιμοποιώ δύο χρώματα. Ποιο από τα δύο πηγαίνει πού;

Αν θέλετε μια ανοιχτή, αέρινη εμφάνιση, πάντα βάφετε το μέρος του τοίχου κάτω από το χώρισμα με το πιο σκούρο χρώμα. Αυτό επιτρέπει στο πιο ανοιχτόχρωμο χρώμα να κυριαρχεί.

3.    Θα πρέπει το φινίρισμα να έχει το ίδιο χρώμα με τους τοίχους ή να είναι σε διαφορετική απόχρωση;

Η απάντηση στο ερώτημα αυτό εξαρτάται από το τι προσπαθείτε να επιτύχετε με το δωμάτιό σας. Χρησιμοποιήστε το ίδιο χρώμα για το φινίρισμα, εάν προσπαθείτε να καλύψετε ένα συνηθισμένο   ή μη ελκυστικό τελείωμα ή αν προσπαθείτε να δημιουργήσετε ένα ενιαίο, μονοχρωματικό αποτέλεσμα. Χρησιμοποιήστε ένα ανοιχτό ή πιο σκούρο χρώμα για να τονίσετε τα τελειώματα ή για να προσθέσετε ανεπαίσθητες λεπτομέρειες ή τολμηρή λάμψη  στο δωμάτιό σας.

4.    Το χρώμα που επέλεξα θα φαίνεται πιο ανοιχτό ή πιο σκούρο στον τοίχο;

Σε μια μεγαλύτερη επιφάνεια, τα περισσότερα χρώματα φαίνονται πιο σκούρα. Μια καλή ιδέα είναι να επιλέξετε τα χρώματα ένα ή δύο τόνους πιο ανοιχτόχρωμα από ό, τι θέλετε. Καθαρά, φωτεινά χρώματα μπορεί να φαίνονται  πιο ανοιχτόχρωμα ή πιο  σκούρα,  ανάλογα με τα χρώματα του περιβάλλοντα χώρου και του φωτισμού στο δωμάτιο.

5.     Έχω μόλις τελειώσει το βάψιμο του δωματίου μου και το χρώμα είναι πιο έντονο από ό, τι περίμενα. Πώς μπορώ να το απαλύνω;

Δοκιμάστε να εφαρμόσετε ένα πιο ανοιχτό χρώμα πάνω  στο αρχικό χρώμα χρησιμοποιώντας μια τεχνική σχεδιασμού, όπως το ξέπλυμα του χρώματος ή την τεχνική με το σφουγγάρι

6.   Πώς τα χρώματα επηρεάζουν το μέγεθος του δωματίου;

Σε γενικές γραμμές, τα  ισχυρά, ζεστά χρώματα όπως το κόκκινο, το πορτοκαλί και το κίτρινο έχουν την τάση να κλείνουν το χώρο. Αυτά τα χρώματα είναι γνωστά ως προωθητικά χρώματα που  ξεπηδούν και συναντάνε το μάτι.  Αντίθετα, τα υποχωρητικά χρώματα όπως το μπλε, το πράσινο και το μοβ τείνουν να κάνουν ένα δωμάτιο να φαίνεται  μεγαλύτερο οπτικά. Ωστόσο, οι πιο σκοτεινές αποχρώσεις αυτών των χρωμάτων, όπως το σκούρο μπλε ή το χακί, τείνουν να δείχνουν το δωμάτιο πιο μικρό σε μέγεθος. Τα μικρά δωμάτια για να φαίνονται μεγαλύτερα είναι καλύτερο να βάφονται με λευκό ή ένα ελαφρύ ουδέτερο χρώμα.

7.    Τι χρώμα θα πρέπει να βάψω την οροφή μου;

Είναι σύνηθες να βάφουμε την οροφή λευκή ή υπόλευκη. Αυτό δημιουργεί την ψευδαίσθηση μίας υψηλότερης οροφής και ενός πιο ανοιχτού χώρου. Μεσαία και σκούρα χρώματα θα δημιουργήσουν την ψευδαίσθηση μίας χαμηλής οροφής, κάτι που μπορεί να δημιουργήσει μια ζεστή αίσθηση αν  η οροφή είναι ψηλότερη από ότι συνηθίζεται. Σε δωμάτια με κανονική οροφή τα μεσαία και τα σκούρα χρώματα θα κλείσουν το χώρο πάρα πολύ δημιουργώντας μία εμφάνιση σα σπήλαιο.

8.    Ποια είναι η διαφορά μεταξύ των διαφόρων τύπων φινιρίσματος; ποιο φινίρισμα λειτουργεί καλύτερα και πού;

Τα ματ τελειώματα δεν έχουν καμία λάμψη, καθιστώντας τα ιδανικά για απόκρυψη μικρών ατελειών της επιφάνειας. Ενώ τα παραδοσιακά ματ τελειώματα συνήθως δεν είναι αλέκιαστα , τα gloss έχουν σχεδιαστεί για να παρέχουν τη μέγιστη αντοχή    στις κηλίδες, διατηρώντας παράλληλα ένα όμορφο φινίρισμα.

Το βελούδινο τελείωμα είναι ιδανικό για κάθε δωμάτιο. Είναι ευκολότερο να καθαριστεί από ότι τα ματ τελειώματα και να προσφέρουν μια απαλή λάμψη που ζεσταίνει κάθε τύπο δωματίου.

Τα σατέν ή τα ημι-γυαλιστερά φινιρίσματα είναι εύκολο να καθαριστούν και είναι καλά στο να  αναδεικνύουν  τα αρχιτεκτονικά στοιχεία. Ταιριάζουν ωραία σε κουζίνες, λουτρά, και στις πόρτες και τα τελειώματα.

Τα γυαλιστερά φινιρίσματα είναι λαμπερά και ευκολοκαθάριστα, έτσι είναι τέλεια για πόρτες, τελειώματα και ιδιαίτερες χρήσεις

9.    Ποια είναι η διαφορά μεταξύ χρωμάτων λαδιού και νερού, καθώς και ποια είναι τα πλεονεκτήματα του καθενός;

Αλκυδικά , ή το βασισμένο στο λάδι χρώμα διαπερνά το ξύλο καλύτερα από το λατέξ (με βάση το νερό)  και δεν θα κολλήσει όταν θα κρατήσετε τις πόρτες σας και τα παράθυρα κλειστά για το χειμώνα.

Για το μεγαλύτερο μέρος των περισσότερων εργασιών το λατέξ (με βάση το νερό)  είναι η καλύτερη επιλογή. Στεγνώνει πιο γρήγορα, δεν κιτρινίζει και μπορεί να καθαριστεί με σαπούνι και νερό.

10.  Πώς μπορώ να καθορίσω την ποσότητα των χρωμάτων που θα χρειαστώ για μια συγκεκριμένη δουλειά;

Το πρώτο βήμα είναι να προσθέσετε το πλάτος όλων των τοίχων του δωματίου. Πολλαπλασιάστε το εν λόγω ποσό επί το ύψος ενός τοίχου από το δάπεδο μέχρι την οροφή. Πάρτε αυτό το συνολικό αριθμό και αφαιρέστε τη συνολική έκταση των θυρών, των παραθύρων σας  κ.λπ. για να πάρετε την ακριβή έκταση των τοίχων που θα βάψετε. Μια επίπεδη επιφάνεια απαιτεί συνήθως ένα λίτρο για κάθε 10 τετραγωνικά μέτρα. Να λάβετε υπόψη τον αριθμό των στρώσεων που θα χρειαστούν για να κάνετε σωστή δουλειά. Το μπλε και το κίτρινο είναι δύσκολο να καλυφθούν με ένα μόνο χέρι.

Αν σας άρεσε αυτό το άρθρο....μοιραστείτε το
Tags:

About the author

Ρουστίκ Χριστουγεννιάτικη διακόσμηση – Η μαγεία της φυσικής γοητείας

3 Comments

Φθινοπωρινός σχεδιασμός κήπου – Ιδέες με DIY ρουστίκ σταντ για γλάστρες

No Comments

Πώς να κάνετε το πιο εύκολο DIY πλεκτό χαλάκι από παλιά T-Shirt

1 Comment

Έξυπνες DIY ιδέες με ορθοστάτες για να απολαύσουμε όμορφα, περισσότερα λουλούδια στο σπίτι μας

1 Comment

40+ Συναρπαστικές ιδέες για να μετατρέψετε μια μικρή αυλή σε έναν παράδεισο

No Comments

25 Απίθανα Tips και κολπάκια χρωματισμού Πασχαλινών αυγών (βίντεο)

No Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *